Herindeling Noardeast-Fryslan | Jongeren uit Noardeast-Fryslân maken kennis met politiek
996
post-template-default,single,single-post,postid-996,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Jongeren uit Noardeast-Fryslân maken kennis met politiek

In samenwerking met de jongerenwerkers van Stichting Welzijn het Bolwerk en Timpaan Welzijn, werd met medewerking van een aantal scholen voor voortgezet onderwijs en MBO scholen op maandag 12 en donderdag 15 november het project ‘Politiek Actief’ georganiseerd.

Met het oog op de aankomende verkiezingen voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân waren diverse politieke partijen op de school aanwezig om te vertellen wat zij in de nieuwe gemeente voor de jeugd kunnen betekenen. Ook de jeugd onder de 18 werd hierin meegenomen. Ze kregen alle gelegenheid om de toekomstige raadsleden te vertellen wat er in hun omgeving anders zou moeten. Dit was ook het doel van het project: Jongeren betrekken bij de politiek en laten nadenken over wat zij belangrijk vinden voor hun dorp en hun gemeente. Dat jongeren nog geen 18 zijn, betekent immers niet dat zij niks belangrijks hebben te zeggen.

Uit de gesprekken bleek met name dat jeugd zich zorgen maakt over de toekomst van de dorpsfeesten, maar ook dat ze graag meer voorzieningen voor jongeren in hun dorp zouden willen.
Aan het einde van de dag kregen alle jongeren de gelegenheid om te stemmen op hun favoriete partij.

Jongeren in de leeftijd van 15 – 20 jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs- en MBO scholen in zowel Dongeradeel als Kollumerland zijn bezocht en hebben de gelegenheid gekregen om op hun favoriete partij te stemmen. Al deze stemmen zijn meegenomen en opgeteld door het jongerenwerk van Stichting Welzijn het Bolwerk en Timpaan. De grote winnaar van deze schaduwverkiezingen is hieruit de FNP gebleken, met 52% van de 259 stemmen. De VVD komt op een tweede plek met 12% en de Eerste Lokale Partij bezit een derde plek met 10% van de stemmen.